Fakta om Birgit Løitegaard

birgit-med-sekkenBirgit Loitegaard er født på Rjukan i 1957.  Hun bor i dag i Lier.

I 1978, da hun var 21 år gammel la Birgit ut på en reise, til India og Nepal pr lastebil.
Dette var en slags organisert reise som gikk fra London og endte i Kathmandu.
Deretter reiste Birgit på egenhånd rundt i India.  Hun besøkte Goa som ble ansett som hippienes paradis.  Hele tiden skrev hun dagbok og reisebrev.

I 1979, på Sri Lanka møtte Birgit og Franz hverandre.  De ble forelsket og bestemte seg for å fortsette å reise sammen, og planer om å reise hjem for å gå på universitetet ble avlyst.
De to reiste til Japan, hvor de gjorde en rekke ting for å tjene penger.  De spilte i filmer som statister, jobbet på nattklubb, men først og fremst fikk de et gjennombrudd som gateselgere, og gikk over til dette på heltid.  De lærte seg å lage smykker, display osv. og drev dette ganske langt og ble Japans beste gateselgere på den tiden.  De tro på salgsturne og besøkte hele Japan.

I 1980 reiste Birgit og Franz en tur til Filippinene.  Der landet de ved en tilfeldighet på en uberørt øy med en spesielt vakker strand.  Dette var Boracay, som i dag er Filippinenes største turistdestinasjon.  Da Birgit og Franz ankom, var øya helt ubebygget og jomfruelig.  De kom raskt i kontakt med en lokal familie, og ble enige om å leie et stykke land og bygge seg et hus.  De ble på øya i 3 år, og var blant pionerene på Boracay.

Tiden mellom 1982 og 1984 ble en tøff men lærerik tid for Birgit og Franz, hvor de prøvde å bygge opp handel mellom Europa og Asia.  De pendlet mellom Boracay og Manila i søken på å bygge en business.  Pengene tok langsomt slutt og det tok tid å klare å få inntekter. Men det er kanskje på den måten man blir ekstremt kreativ og mobiliserer all vilje man har.  De lærte seg produktutvikling på den tøffe måten.  De fikk også et lærerikt innblikk i Manilas fattiges kår, noe som gjorde et dypt inntrykk.  I ettertid sa de at de hadde «opplevd krigen», og at alt føltes veldig lett etterpå.

1 1984 reiste Birgit og Franz tilbake til Norge for godt.  De fikk barn og måtte etablere seg.  Arts & Crafts ble også født det året.  Til å begynne med var de gateselgere.  Langsom utviklet det seg til handel på markeder og torg.  Så gikk de over til å selge varer til butikker, og stille ut på engros messer.  Arts & Crafts ble raskt kjent for sin særegne stil, med røffe smykker og vesker i naturmaterialer.  Dette var tilbehør for kreative og individualistiske mennesker.

Arts & Crafts åpnet sin første butikk i 1990 i Bogstadveien i Oslo.  Deretter utviklet de seg raskt med å bygge butikker over hele Norge.  Arts & Crafts var de første smykkebutikkene i Norge.  På det meste fantes det 21 Arts & Crafts butikker i Norge.

Birgit jobbet med å designe produktene som kjeden skulle selge.  Fra 1989 reiste hun jevnlig til India, Indonesia, Thailand for å lage produkter.  India ble hovedlandet hvor Birgit arbeidet mest, og oppgjennom 1990-2010 reiste Birgit til India flere ganger i året, og ble svært godt kjent.

Fra 2000 begynte Birgit også å reise til Korea og Kina.  De første 12-15 årene gjorde Birgit dette alene, men etter hvert som forretningen vokste ble det ansatt designere og flere ble med i arbeidet.

Fra 2005 startet Arts & Crafts med internasjonalt salg, og ganske raskt ble A&C brandet solgt til hele 21 land.  Det ble åpnet A&C butikker i Japan, Kina og Taiwan, samt i Italia, Sveits og Russland.  A&C eksporterte over 30% av sin omsetning.  Etter finanskrisen så endret markedsforholdene seg, og dette ble mye vanskeligere.  Men det var gøy så lenge det varte.

I 2003 vant Birgit Innovasjon Norges pris for den kvinnebedrift med det største internasjonale potensiale.

I 2007 ble Birgit utnevnt til Årets grunder av magasinet Henne og som Årets kvinne av Magasinet KK

Birgit har hatt en rekke styreverv.  Hun satt i styret til Kebony i fem år, og var med på å bygge opp den merkevaren.  Styreleder var Knut Brundtland.

Birgit har også vært styremedlem/nestleder i Rjukan Næringsutvikling i fire år.  Styreleder var Stein Lier Hansen.

Birgit har også bygget opp og driver Facebook gruppen «Rjukan og Tinn inn i framtida», som er en gruppe med fokus på stedsutvikling og næringsutvikling.  Gruppen har flere tusen medlemmer og blitt en viktig stemme i Rjukans omstilling til en attraktiv helårs destinasjon.

2015 Birgit i A&C miljø av Bjørn Harry Schønhaug
Birgit Løitegaard foto bjørn harry schønhaug

Birgit har også holdt foredrag rettet mot kvinnelige grundere, en rekke steder:

Grunder og innovasjonskonferanse på Telenor, Etablererdagen i Oslo Rådhus, Høyskolen i Bodø, Agder og på Hamar.  Innovasjonskonferanse i Finland, Venstrekvinnene, Ladies Circle, Moteskolen Esmod osv.

Birgit kan tilby rådgivningstjenester og foredrag innen innovasjon og grunderskap innen sitt fagfelt.  Ta kontakt på telefon 957 60 857. Eller birgit@ac.no