Fakta om Birgit Løitegaard

birgit-med-sekkenBirgit Løitegaard ble født på Rjukan i 1957, hvor hun også vokste opp.  Hun bor i dag i Lier.

I 1978, da hun var 21 år gammel, la Birgit ut på en reise, til India og Nepal pr lastebil. Dette var en slags organisert reise som gikk fra London og endte i Kathmandu. Deretter reiste Birgit på egenhånd rundt i India. Hele tiden skrev hun dagbok og reisebrev.

I 1979, på Sri Lanka, møtte Birgit nederlenderen Franz Titulaer.  De ble forelsket og bestemte seg for å fortsette reisen sammen, og planen om å reise hjem for å gå på universitet ble avlyst. I stedet reiste de sammen til Japan, og forsøkte å finne jobb, for å tjene penger.  Franz jobbet som statist i filmer, Birgit jobbet på nattklubb, før de fikk de et gjennombrudd som gateselgere. De lærte seg å lage både smykker og display, og drev dette ganske langt, ble Japans beste gateselgere på den tiden.  De tro på salgsturne i sin lille gamle bil og besøkte hele Japan.

I 1980 reiste Birgit og Franz en tur til Filippinene.  Der havnet de ved en tilfeldighet på en øy med en spesielt vakker strand.  Dette var Boracay, som i dag er Filippinenes største turistdestinasjon.  Da Birgit og Franz ankom, var øya jomfruelig, kun bebodd av noen få hundre lokale familier, som levde av fiske og kokosnøtter.  Birgit og Franz ble fascinert av den vakre øya. De kom raskt i kontakt med en lokal familie, og ble enige om å leie et stykke land for å bygge seg et hus.  De ble på øya i 3 år, og var blant pionerene på Boracay.

Tiden mellom 1982 og 1984 ble en tøff, men lærerik tid for paret, som prøvde å bygge opp handel mellom Europa og Asia.  De pendlet mellom Boracay og Manila i forsøk på å bygge opp en business.  Pengene tok langsomt slutt og det tok tid å klare å få nye inntekter. Men det er kanskje på den måten man blir ekstremt kreativ og mobiliserer all vilje man har.  De lærte seg produktutvikling på den tøffe måten, mens de fikk et lærerikt innblikk i Manilas fattiges kår, noe som gjorde et dypt inntrykk. 

1 1984 reiste Birgit og Franz tilbake til Norge for godt.  De ventet sitt første barn og måtte etablere seg.  Arts & Crafts ble også født det året.  De startet igjen som gateselgere på norske gater og torg.  Langsom utviklet det seg til handel på markeder, før de gikk over til å selge til butikker, og stille ut på engrosmesser.  Arts & Crafts ble raskt kjent for sin særegne stil, med røffe smykker og vesker i naturmaterialer. 

Arts & Crafts åpnet sin første butikk i 1990 i Bogstadveien i Oslo.  Deretter utviklet de seg raskt med å bygge butikker over hele Norge.  Arts & Crafts var de første spesial-butikkene for motesmykker i Norge.  På det meste fantes det 21 Arts & Crafts butikker i Norge.

Både Birgit og Franz designet produktene som kjeden solgte, i starten.  Fra 1989 reiste hun jevnlig til India, Indonesia ogThailand for å lage produkter.  India ble hovedlandet hvor Birgit arbeidet mest, og gjennom 20 år, 1990-2010 reiste Birgit til India flere ganger i året, og ble svært godt kjent med landet.

Fra 2000 begynte Birgit også å reise til Korea og Kina.  De første 12-15 årene gjorde Birgit dette alene, men etter hvert som forretningen vokste ble det ansatt designere og flere ble med i arbeidet.

Fra 2005 startet Arts & Crafts med internasjonalt salg, og ganske raskt ble A&C brandet solgt til hele 21 land.  Det ble åpnet A&C butikker i Japan, Kina og Taiwan, samt i Italia, Sveits og Russland.  A&C eksporterte over 30% av sin omsetning.  De internasjonale kundene kom til Norge på store samlinger. Etter finanskrisen så endret markedsforholdene seg, og dette ble mye vanskeligere. Det var gøy så lenge det varte.

I 2003 vant Birgit Innovasjon Norges pris for den “Kvinnebedrift med største internasjonalt potensiale”.

I 2007 ble Birgit utnevnt til “Årets grunder” av magasinet Henne og som “Årets kvinne” av Magasinet KK

Fra 2006 engasjerte Birgit seg i en NGO for gatebarn i Jaipur i India, som drev dag-sentre for slumbarn, og barnehjem for foreldreløse barn. Birgit hjalp til å lage design av enkle produkter, samt deres kommunikasjonsdesign, navn, logo osv. Arts & Crafts-kjeden solgte produktene non-profit. Hun dro også i gang innsamlinger ved forskjellige anledninger, og fikk på den måten finansiert opp driften og skapt glede for mange av barna. Mer kan leses på http://www.ladli.org eller Instagram: Ladlijaipur

Birgit har hatt en rekke styreverv.  Hun satt i styret til Kebony i fem år, og var med på å bygge opp den merkevaren.  Styreleder var Knut Brundtland.

Birgit har også vært styremedlem/nestleder i Rjukan Næringsutvikling i fire år.  Styreleder var Stein Lier Hansen.

2015 Birgit i A&C miljø av Bjørn Harry Schønhaug
Birgit Løitegaard foto Bjørn Harry Schønhaug

Birgit har også holdt foredrag rettet mot kvinnelige grundere, en rekke steder:

Grunder og innovasjonskonferanse på Telenor, Etablererdagen i Oslo Rådhus, Høyskolen i Bodø, Agder og på Hamar.  Innovasjonskonferanse i Finland, Venstrekvinnene, Ladies Circle, Moteskolen Esmod osv.

Arts & Crafts er nå blitt til A&C Oslo AS, navnet har Birgit og Franz solgt, og selskapet er nå 100% eiet av en av Norges største aktører innen interiør og gaveartikler.

Birgit har i dag en liten stilling som produktutvikler i A&C Oslo AS, når hun ikke er mormor eller øver seg til å bli pensjonist.   På fritiden har hun jobbet mye med sitt skriveprosjekt, som vil lanseres i 2022.