Reisedagbok fra 1978, kapittel 63 -Hippieliv i Kathmandu, har det noen mening?

Swayambu, Kathmandu 17.12.1978

Nå er vi vel nede igjen til alle byens goder og trafikk. Jeg ble helt stressa de første timene.  Jeg løp rundt for å prøve å finne min dypt etterlengtede sjokolade, og da jeg fant den så kjøpte jeg to, men de smakte like vondt begge to.  Spiste så to eplepaier, og det hjalp. Så  tok jeg en lang og god varm dusj og skrubbet vekk flere tusen meters svette og støv.  Det var rett og slett utrolig deilig.

img_0928

Nå har jeg tilbragt noen ganske stille og rolige formiddager her oppe i huset som vi leier. Jeg har drukket kaffe og vasket klær, lest og skrevet brev.  Parry, som også bor i huset, og jeg tok oss en tur opp til apetempelet på Swayambu.  Det er litt av et merkelig sted,  hoved tempelet  var formet som et enormt gyllent hode med øyne, og  det var mange småtempler rundt.  Små boller med vann, ris og blomsterblad sto rundt om kring som ofringer.  Folk vandret rundt og ringte i bjeller og snurret på bønnehjul.  Små og store munker gikk omkring, og de var svært villige til å la seg fotografere.  Jeg tittet inn i klostret der de satt og leste Buddhas oppbyggelige skrifter, noen andektig konsentrert, andre var fnisende smågutter.

De siste kveldene her i Kathmandu har vært kjedelige. Jeg har vandret målløs omkring sammen med Kevin.  Vi tilbringer så mye tid som vi  sammen at slipper vi opp for samtaleemner.  Vi drar ned til byen om ettermiddagene, og går inn på en eller annen restaurant.  Første kvelden gikk vi til Aunt Janes Place, stedet som er omtalt i alle guidebøker.  Det var ganske koselig der, og maten var ikke så verst, de hadde en deilig sjokoladekake med is.  Vi kom i prat med noen folk, det var inspirerende å bare prate med noen nye folk, syntes jeg i alle fall!!

Deretter gikk vi ut til litt mer målløs vandring i gatene, før vi så gikk inn på Ashok Pie and Cakeshop og fant ut at det var kjedelig, men det var for sent for jeg hadde allerede rukket å bestille en kaffe.  Gikk så ut i gata igjen, fant syklene, sykla hjem og røyka en rev før vi la oss.

img_0885

Omtrent det samme gjentok seg neste dag.   Da  gikk vi til Ying og Yang, det pleier å være mye folk der, men jeg tror alle har emigrert til Goa.  Goa er stedet å være nå rundt juletider.  Musikken var elendig, og maten var enda verre.  Vi fikk «usynlig» spagetti og ble ikke mette.  Vi forflytta oss så over til Chai and Pie, spiste to kaker, ble steine og satt og betraktet folk.

«Herregud for et liv», tenkte jeg -jeg satt og så på folk som kom og gikk.

-Et par kommer inn, drikker en chai og spiser en kake uten å si et ord til hverandre.  De bare ser fortapt framfor seg.  En fyr sitter i hjørnet og sprer jointer rundt seg, er stein som et egg og brenner egentlig etter å prate med noen.  Så fort noen amerikanere slår seg ned ved bordet hans, begynner han å legge ut.  Han er nok en av det typiske slaget som tror han er en kunstner, men som egentlig er et null.  En engelskmann med paranoide flakkende øyne slår seg ned.  Jeg tror han er kontaktsøkende med for stein til å prate.   En Nepaleser kommer inn og går fra bord til bord og prøver å selge et falsk tanka (religiøst maleri)  En annen fyr med stor nese,  runde briller og stor lugg, spiser tre store kakestykker.  Han snakker litt fransk med to andre typer, og nevner «anarkiskme» som jeg gjenkjenner mellom alle de franske ordene.  Han ser ut som en veletablert SV aktig fyr, men ser like ensom og forvirra ut som alle de andre.

Kevin satt over bordet for meg, med sine idiotiske misforstått digre briller i grå plastinnfatning, som han tror sjøl at får han til å se intelligent ut. -Han sa det da jeg spurte, det stemmer ikke.  Jeg sjøl i mine røde klær, ballongbuksa jeg kjøpte i Kabul, en mørk rød ulljakke jeg kjøpte her og med min afghanske hatt på hodet.  Jeg ser helt sikkert like idiotisk stein og fortapt ut som alle andre.  Hva i helvete er dette her ?  Det er ikke noe mål eller mening med noen ting !

img_0886

«Jeg må gjøre noe aktivt for å gjøre ting litt mer interessant», tenker jeg.  «Det er sprøtt, å sitte sånn og kope!»   Gatene her i Kathmandu er jo som et eventyr, med voldsomme, digre pagodeformede templer, -Det er mesterlig  arkitektur. Det ser fantastisk ut, og det er et fargerikt folkeliv i de små gatene. Utenfor templene sitter det menn hver eneste kveld og spiller tradisjonell musikk.  Menn og kvinner kommer og ber sin kveldsbønn i noe vi fant ut var en «tempelkiosk med selvbetjeningsreligion».  Folk bare svinger lissom innom for en bønn.

-Man tar av seg hatten, berører et messinghode ved døra, går inn og legger hendene sammen og bøyer hodet foran elefantguden Ganesh, tar litt rødt tikkapulver (eller orange blomsterblad) og legger det i håret, maler et merke i pannen, går ut, kneler og snurrer rundt en gang,  går rundt tempelet en gang i klokkas retning, ringer i bjellene som henger der, så er man ferdig.  Det dufter tungt av røkelsen, og messingbjellenes skarpe «ding ding» lyder skjærer gjennom gatelydene.  Folk sykler og går, i sandaler og dårlige sko, kledd i Nepalske klær, med karakteristiske kalotter på hodet og hvite trange bukser med hengerumpe. Kvinnene er vakre med langt sort hår flettet med røde bånd i håret, og rødt tikka merke i pannen og sort kajal på øynene.  Det er masse ting å se og utforske i denne byen, og prate om, folk gjør det bare ikke.   De er for steine !

Tanker fra nåtiden:  Hvis noen undres over hasjforbruket, så var det sånn det var der og da.  Jeg har ikke på noe tidspunkt  utviklet noen avhengighet eller hatt noe problem med det. Jeg håper dere tåler det, for ellers kan dere ikke høre min autentiske historie.  Hold fast, det blir verre…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s