Bli med til min favorittrestaurant

BLI MED TIL MIN FAVORITTRESTAURANT I KINA

Min store favoritt er Koreansk bbq.  Det er bare så utrolig godt!   Vi har en liten favorittrestaurant.  En liten, veldig uformell Koreansk restaurant.  Hit kommer det arbeidsfolk, studenter, familier, alt mulig.  Og ingen turister !
Den er veldig lite fancy, men utrolig koselig. (og billig)   
Kjederestauranter skyr jeg som pesten.  Jeg drar med mine kollegaer på lokale matopplevelser, det er obligatorisk.  En kollega insisterte på Mc Donalds en gang i Hong Kong.  Jeg ble med for å være høflig, men det ble med den ene gangen, etter det var hun frelst hun også.

Bordene i favorittrestauranten er laget av gamle oljefat, med et hull i midten, og inntil nylig var veggene tapetsert med avispapair.  Der kommer det en gammel mann og plasserer et fat med glødende trekull som det legges det en rist over. Restauranten er proppfull, og folk står i kø for å få bord.  Vi står der lenge med en lapp i hånden, og ser på folk som spiser og koser seg.  Jeg ser på et par kvinner, mor og datter, tenker på hvordan det er mulig å spise så mye.  Moren stapper den ene digre salatpakken inn i munnen etter den andre, utrolig at hun får plass!  De koser seg veldig!  Men endelig var det vår tur.

Først kommer alle forrettene, Små skåler med deilige småretter på klaskes effektivt på bordet, bittesmå egg, tørket småfisk, kimchi, potetmossalat.  Så kommer kjøttet, som klippes opp og legges på grillen. Du kan velge mellom storfe eller svin, mye eller lite fett.  Marmorert kjøtt er det beste.  Man kan bestille grisehud også, det er veldig bra for huden sies det, damene bestiller det.  Kjøttet stekes det i små stykker som klippes opp med saks.  Du plukker opp kjøttbiten fra grillen med spisepinnene, dypper den i forskjellige sauser, sesamolje, soyapasta, salt og pakker det inn i et salatblad, gjerne sammen med en rå hvitløkskløft.  Det er supergodt!

 

img_3033
Løk i sursøt lake, soyabønnepasta med masse chili, kimchi (gjæret kål i chili), masse rå hvitløk.  Alt dette som tilbehør til det grillede kjøttet.

 

img_3032
Soyapasta med chili, salt, peanøttpulver og sesamolje er obligatorisk.  Det er også en stor kald Qingdao øl!  Nam!!   Det er avsug over grillen.
img_3035
Dette er et sesamblad!  Altså et blad fra planten som produserer sesamfrø.  Det smaker sterkt, nesten som nestle som du ikke brenner deg på.  Det er det aller beste!  Du får bare noen få, ellers bruker man vanlige ferske salatblader som man pakker kjøttet inn i, før man stapper det i munnen.

Sammen med dette får man en deilig suppe, servert i en tykk varm keramikkbolle.  Suppen er veldig smakfull, og kokt på både skjell, fisk og kjøtt blandet, med soyabønnepasta og chili.  Vi får også en liten stålbolle med deilig varm kinesisk ris, som er utrolig god med runde litt klisne korn.  Og den dynkes IKKE i soyasaus, just sayn!

Vi spiser oss stappmette.  Det gjør alle de andre også!  Kinesere elsker å sitte sammen og spise og kose seg!  De drikker masse øl også, og skravler og koser seg.  Til Koreansk mat serveres ofte en klar risvin, som minner om japanske sake.  Jeg er ikke så glad i det, men det er derimot Koreanerne.  De drikker, blir røde i fjeset og gode og fulle.   De sitter der med spisepinner og med varme gryter, griller eller fat med dampende retter.  Mat er sosialt, mat er kos!  Det skravles og røykes inne og mange øl går med.

Og etter et sånt godt måltid, da går man på massasje !…..

 

 

 

 

 

Leave a Reply