Reisebrev fra 1978, Kapittel 57 – Himalayas oppoverbakker skaper problemer for svake puselegger

Et sted i Himalaya, 7.12.1978

 

Vi sto tidlig opp og la straks i vei oppover fjellene. På veien hadde vi et chaistopp, hvor vi sa farvel til danskene. Så begynte slitet, oppover og oppover.  Mine utrente puselegger måtte prøve å hamle opp med bakkene så godt de kunne. Jeg pustet og peste, og jeg tenkte at Indiske sigaretter kanskje ikke er det aller beste for meg.  Det var bratt oppover og en stigning på over 1000 meter, men for et landskap !  Krystallklar luft, blå blå himmel, rød jord, og en og annen gnistrende grønn bananpalme eller kaktus.  Fjell i alle røde og gyllne og grønne nyanser, alle lagt i terrasser fra topp til bunn.  Hvert grann av dyrkbar jord var utnyttet.  Det har måttet ta hundrevis av år å fullføre det.

img_0889Smilende landsbyboere hilser oss «namaste» og nikker og folder hendene flatt foran brystet. Alle vi møter på stien bærer enorme bører på ryggen i store kurver  som de bærer med et bånd rundt panna.  Kvinnene, som bærer like mye som mennene, går med et stykke rødt tøy rundt seg, drapert som et skjørt, en bluse som blir knyttet sammen på siden, og et stykke tøy som de surrer mange ganger rundt livet.  Det blir brukt som gjemmested for alle små ting de trenger som damer flest.  Ørene er fulle av ringer, gjerne 14-15 stykker oppover øret og som avsluttes med en diger blomst av gull midt inni øret.  Mennene går med en liten kalott og med masse bomullsstoff surret rundt seg.  Noen går med trange hvite bomullsbukser som er vide i rompa.

img_0891

Vi stoppa ikke for lunsj før klokka to. Da var jeg ganske pumpa, og så måtte vi vente 1,5 time før måltidet var ferdig. Det er ingenting annet spiselig å få kjøpt, så det var bare å vente. Det var ris og dal, som vanlig.  Maten var ganske smakløs, men den sklei ned med stor apetitt.

img_0892Vi ble raskt omringet av unger, og det ble litt byttehandel med kulepenner og øreringer. Alle var nysgjerrige på oss.   I en landsby traff vi en fyr som brant etter å snakke engelsk med oss, men vi var nød til å rushe videre for å følge.

Vi byttet bærere. Vår favoritt –gutten på 13, med verdens største smil, han bar sin egen vekt, minst ! Han trava og gikk og holdt følge med oss nesten hele tiden, men med den svære børen på ryggen.  Det er bare helt utrolig så sterk han er.

Utpå ettermiddagen støtte vi på Exodus trekking-gruppa.  De ligger i telt, og ikke i lokale te-hus, slik som oss.  Jeg er glad jeg ikke går med dem, dyrt og jævlig.  Det er mye mer spennende å gjøre det selv, sånn som vi gjør.

Her bor vi inne hos en familie. Sauene og hønsene bor nede og vi bor i et rom oppe.  Huset består stort sett av et ildsted hvor folk er travelt opptatte med å lage i stand mat til alle.  Først lages maten til bærerne, -de eter digre enorme hauger med ris, og litt grønnsaker.  Så lages maten til oss, Rincci og den ene sherpaen var mestere for måltidene.  De begynte med en kylling kaklende under en kurv på gulvet.  Alt gikk sin gang, og vi endte opp med et nydelig måltid av høne, ris og grønnsaker.  Det var godt, det er deilig å slippe dhal en gang i mellom.

img_0894

Minstegutten her er full av eksem, og det var vanskelig og vondt å se på. Vi prøver å forklare at de må holde det rent og vaske det hver dag. Ungene her løper rundt, dårlig kledd og med møkkete og tørr hud, snørr i nesa og  med tørre skorper med masse møkk i.  Han trenger lanolin eller kortison.  Vi skal prøve å få sendt det oppover hvis det er mulig.  Å være doktor her må være en stor jobb…

Nå sitter vi rundt bålet og drikker «chang». Det er lokalt ris-øl som må tygges.  Det minner om kald havresuppe, blanda med sats.  Ikke spesielt å anbefale !

4 kommentarer om “Reisebrev fra 1978, Kapittel 57 – Himalayas oppoverbakker skaper problemer for svake puselegger

 1. reisefamilien januar 12, 2017 kl. 01:28

  Hei. Godt skrevet og flotte bilder! Er dette fra Nepal?

  Liker

   • reisefamilien januar 14, 2017 kl. 08:17

    Kult. Var der i ’97, likte det veldig godt. Husker det var litt befriende å komme dit etter kaoset i India 😉

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s