Hjemmelaget smør er lett å lage

Hva skal jeg finne på med 7,5 dl fløte som går ut på dato?   Jeg slengte ut spørsmålet på vår tids orakel, facebook!  Det strømmet på med gode forslag.  Det beste var å lage smør, syntes jeg.  Jeg har aldri gjort det før, men dette frister til gjentagelse.

img_2940
Jeg helte bare fløten opp i min kjøkkenmaskin, som har en knivvisp.  Spinkle trådvisper er nok ikke kraftig nok.  Så er det bare å vispe i vei til det er blitt smør, og kjernemelken skiller seg ut.  Den kan man sikkert lage noe godt av også, den smakte godt.
img_2941
Deretter knadde jeg smøret, slik at så mye som mulig av fukten kom ut.  Jeg brukte både hånden, en slikkepott og til slutt en kniv.  Det kommer en god del fukt ut.
img_2942
Så blandet jeg i flaksalt og fortsatte knaingen.  Smør med sprøtt flaksalt er veldig godt!
img_2943
Har man gode forbindelser i urtebransjen, sånn som jeg har, så er det bare å blande inn !  I tillegg hadde jeg i et stort fedd hvitløk.  Jeg brukte timian og persille. Men alt blir godt!
img_2944
Saltet fikk fuktigheten fra de friske urtene til å piple ut.  Et klokt hode fortalte meg at smøret blir mer holdbart dess mer av fukten som fjernes.  Det kan jo fryses også, men det har jeg ikke prøvd ennå.
img_2945
Dette deilige ferske smøret ble veldig godt på rugkjeks.  Det ble veldig godt på fisk også! Jeg prøvde det på torsk, og det smakte helt nydelig!

Jeg tilbringer en del tid i Frankrike.  Der vet de å sette pris på ekte beurre!  Det kjøper jeg det nydeligste smør med sprøtt flaksalt.  Altså uten urter og hvitløk.  Det spiser jeg på godt fransk brød med kirsebærsyltetøy oppå, til frokost, sammen med kaffe.  Åh det er godt altså!

Det finnes sikkert mer avanserte måter å gjøre dette på.  For meg var det første gang, det ble godt og det var moro!

 

One thought on “Hjemmelaget smør er lett å lage

  1. Gunn Eva January 3, 2017 / 18:35

    Så kjempegodt ut Birgit, det har jeg og lyst å prøve 😊

Leave a Reply