Hva er det som er så farlig med Norsk julefeiring?

IMG_2839.JPGHva er det som gjør at norsk julefeiring er blitt så farlig?  Hva er problemet?!  Hvorfor må vi skåne folk for det?  Vi lever i en blandet verden.  Folk migrerer og ferierer, vi deler på internett og vi kommuniserer med hele verden på et øyeblikk.  Det må jo få følger for hvordan vi lever sammen.  Men vi trenger jo ikke gi opp vår identitet for det.  Vi kan bare dele den også, på samme måte som vi deler matvaner og musikk.

Når jeg er på reise, så liker jeg å besøk andre kulturer.  Jeg synes det er flott å oppleve den levende kultur.  Moskeer og templer, røkelse og bønnehjul, jeg synes det er flott.  Og jeg forstår gjennom det, at selv om vi mennesker er forskjellige, så deler vi også mye.  Vi er alle mennesker!

Så hvorfor kan vi ikke dele våre tradisjoner, jul, id, diwali! Det er bare koselig å besøke hverandres kulturer.  Jeg ville jo synes det var helt merkelig om en hindu ikke kunne feire Diwali, av redsel for å krenke meg som ateist. Og selv om jeg ikke tror på gud, så kan jeg gjenkjenne og sette pris på disse store og grunnleggende greiene som ligger i religionene.

Men mange nordmenn er hatefulle og en del rett og slett utrolig fordumsfulle.  Det samme kan nok gjelde mange immigranter.  Dette er et syn de har med seg fra hjemlandet og sitt tidligere liv.  De er opplært til at de vantro er skikkelig dårlige folk. Mange vil nok bruke noe tid på å venne seg til våre norske skikker.  Det er krevende å flytte til et nytt land, men la oss være tålmodige og vennlige, men ikke slutte å følge vår tradisjon.

Men vi skal ikke glemme at det er faktisk like ille å være overfølsom og lettkrenket, spesielt på vegne av andre.  Det er mye misforstått tolleranse blant kulturredde nordmenn.  Kan vi ikke bare slappe litt av, og trene på å forstå og omgåes hverandre?

Når du står trygt i din egen kultur, trenger du ikke være redd for andres. Vær den du er, åpne opp og inviter inn, men la folk velge selv. Neste gang er det din tur, gå på besøk i deres kultur. Det er hverken smittsom eller farlig!

God jul!

En kommentar om “Hva er det som er så farlig med Norsk julefeiring?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s