Reisebrev fra 1978, Kapittel 47 -besvimelse i fuglereservatet og Fatehpur Sikri

Agra, 19.11.1978

Kjære dagbok,

I dag har vært en god dag. Vi hadde først en kald og vindfull kjøretur til Ghana fuglepark, eller Bird sanctuary.  Det var virkelig et idyllisk sted, hvor vi leide en båt og dro ut på vannet.  Det var grønt og vakkert og vannet var dekket med noen merkelige bittesmå blader, irrgrønne !  Opp av vannet stakk det også lilla blomster som lignet på Ipomea og noen små hvit hårete noen.  Det var storker, og «painted stork» og all verdens store og små fugler.  Det var varmt og fuktig i luften og man hørte alle fuglelydene i det grønne tropiske landskapet.

Plutselig begynte jeg å føle meg så slapp at jeg følte jeg skulle besvime, det var skikkelig ubehagelig. Jeg kom meg til land, og la meg ned, og sov helt til lunch.  Jeg fikk råd om å få i meg salt, så jeg drakk vann og salttabletter som Steve hadde med seg.  Briten som var forberedt på ørken, hadde salttabletter i medisinkassa si.  Det hjalp faktisk.

img_0813Etter lunsj dro vi videre til Fatehpur Sikri. Det var en hel ubebodd by som ble bygget av den 3. moghul kongen Akhbar.  Han flyttet hele hovedstaden sin dit, for å få en sønn.  Og han bygget opp en hel ny by i rød stein.  Han hadde fire koner, en muslim, en kristen, og to hindu.  Da burde han være på den sikre siden !  De fikk hvert sitt palass i hver sin stil.  Vi hadde en guide som fortalte oss alle detaljer, som gjorde det mye mer interessant.  Det var virkelig imponerende arkitektur, nesten som i 1001 natt, nydelig orientalsk og elegant.  En herlig blanding av mulsim, hindu og nesten pagodestil.  Det ble bygget på 1600 tallet.  Etter bare 18 år så ble hele hovedstaden flyttet.  Grunnen strides det om, noen sier de var på grunn av vannmangel.  Andre sier det var fordi moghulkongen heller ville bo i et fort.

img_0811

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s