Reisedagbok fra 1978, Kapittel 34 Varme mor India, Sikher og det gylne tempel.

Amritsar, India, 7.11.1978

Kjære dagbok

Edelig er jeg kommet til India !  Den delen av India som vi nå har kommet inn i er Punjab, som ligger rett over grensen fra Pakistan. Der ligger Amritsar som er Sikhenes religiøse senter.  Vi passerte grensen inn til India raskt og smertefritt, det tok under 4 timer, og det er jo som lynraskt å regne!  På grensen ble vi møtt av stramme vakter i flotte uniformer, med høye turbaner på hodet, pyntet med fjær.  De hadde nystrøkne skjorter og plettfrie hvite gamasjer på føttene, de så skikkelig flotte ut.  Men det ble lissom litt malplassert når de begynte å skulle bomme billige kulepenner.  Det var bra da, at vi hadde nok å ta av, siden vi hadde kjøpt med oss 50 stk hver fra Iran.

Men tilbake til der jeg begynte…. Vi var i Amritsar og parkerte lastebilen  rett ved sikhenes Gylne Tempel. For å komme inn måtte vi legge igjen sigaretter, alle slags giftstoffer og møkkete sokker og sko utenfor.  Guttene fikk utlevert kledelige lange oransje skjerf til å dekke hodet med, og vi måtte vaske føttene før vi fikk gå inn.  Vi gikk gjennom en buegang og inn til en stor firkantet plass.  Midt i lå det en stor firkantet «innsjø» med et gullfarget tempel med kupler og buer, midt i sjøen.  Rett innenfor inngangen sto et enormt eldgammelt tre med røtter som vokste sammen til en diger knudrete stamme, som folk rørte ved, og brant røkelse ved.  Folk, gamle som unge vandret rundt, mens andre satt og mediterte.  Vi gikk ut til det gylne tempelet ute i sjøen.

img_0741

Jeg ble helt fortrollet av stemningen.  Tempelet var et folksomt sted.  Der inne satt menn og resiterte skriftene og nynnet salmer, under en oransje trone.  De spilte melodier på et slags håndorgel, og lyden av tonene og luktene av røkelse fylte rommet.   Det var mengder av gule og oransje tagetes blomster.  Disse blomstene kjenner vi kanskje best fra kommunale blomsterbed, men dette er Sikhenes blomst, de bruker den over alt.  Den oransje fargen er jo flott når du ser den her.  Fargen symboliserer den oppegående solen.  Sikhene bruker også oransje turban her i tempelet.  Folk ofret penger og mat, mens de berørte seg selv i pannen og holdt hendene sammen som i bønn, før de passerte videre.  En kunne gå opp en marmortrapp til en annen etasje.  Der kunne man sette seg ned i en buegang og titte ned på det som foregikk nedenunder, eller man kunne se ut.   Det var mye å se, og utrolig mange rare mennesker å se på.  Det var fint å sitte der og bare ta inn stemningen.  Taket var av gull, veggene var malt med de mest nøyaktig nydelige blomstermønstre.

Sikh religionen er en egen religion som ligger litt sånn midt i mellom Muslimer og Hinduister. Den kjennetegnes av at mennene bruker turban.  Den ble grunnlagt av Guru Nanak på 1600 tallet en gang.  Sikhene er ganske livlige folk, som både spiser kjøtt og drikker alkohol, men de røyker aldri.

img_0742

Det krydde selvsagt av Sikher i tempelet, alle sammen kledd i sine fine turbaner i forskjellige farger.  Alle sammen hadde langt skjegg, og noe av de eldre hadde passet utrolig godt som julenisse, med et stort kraftig hvitt skjegg.  Noen av mennene ruller skjegget opp under haken og binder det lissom opp i en tråd som de gjemmer under turbanen.  Guttene som er for unge til å bruke turban, samler håret i en knute som dekkes med sort stoff.  Det er vist sånn at sikher aldri har har lov å klippe håret hele livet.  De fleste kvinnene hadde bare et sjal over hodet, men det er noen av dem som bruker turban også.  Det hersket en høytidelig men likevel litt kaotisk atmosfære her, men ute på plassen møtte jeg en liten valp som var så full av lopper at formelig hele hunden hoppet opp og ned.  Den klødde så fælt og hadde sår over hele seg, stakkar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s