Reisedagbok fra 1978 Kapittel 32 – Harappa

Harappa, Pakistan,  5.11.1978

Kjære dagbok,

Så var det opp klokka 6 som vanlig. Vi hadde bare to timer å se utgravningene på før vi måtte sette oss i lastebilen og begynne på returen.  Jeg var fullstendig uforberedt på hva jeg kunne forvente, og skulle gjerne ha visst mer om stedet på forhånd.  Utgravningene var fra 3000 år før kristus, og det var et av hovedstedene for sivilisasjonene i Indusdalen.  Det skal visstnok vært en havn.  Det var tydelig at det hadde vært et velutviklet samfunn.  Vann, kloakksystem og mursteiner var helt intakte.  Det var gater og hus med knivskarpe hjørner.  Det må ha vært like om hjørnet for edens hage, helt på ordentlig.  Dette er jo faktisk midt i sivilisasjonens vugge.  Det var her omkring at moderne sivilisasjoner oppsto.  Jeg blir helt fascinert av å besøke slike steder.  Det er så spennende å tenke på hva som egentlig har skjedd her, og hvordan det var.  Jeg kjenner nysgjerrigheten bruse i meg, og jeg ønsker å vite mer.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Harappa

Det var så nydelig og rolig.  Sola skinte og luften var varm og litt dampende, vi ruslet ned på et grønt jorde hvor folk arbeidet.  En mann pløyde en åker med en okse og en plog, som ikke har endret teknologi på fler hundre år etter utseende å bedømme.  Noen skyllet stoffer som var blitt trykket, i elven.  Alle var blide og vennlige og insisterte på at vi skulle ta foto.  «foto, -foto» ropte de, og smilte med munnen fulle av slitte tenner, som egentlig hadde vært fine.  Hele stedet var så harmonisk og fredfylt.  Det var fremdeles tidlig på morgenen, og luften duftet friskt og dampende fra jorden.  Jeg ønsket jeg kunne ta bilder, men jeg var sluppet opp for film til Parrys kamera, som jeg fikk låne.  Det synes å være tilfelle hver gang jeg havner oppi en fin situasjon.  Søren at det skal være så vanskelig med kamera og film !

Nå skal vi kjøre hele veien tilbake til Lahore. Veien er sinnsvakt humpete !!

img_2447

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s