Reisedagbok Fra 1978 kap. 6 – På hamam i Istanbul

IIstanbul 26.9.1978

dagbokaKjære dagbok

I går dro Parry, Hollenderen og jeg og så Den Blå Moske og Topkapi palasset –sultanens palass. Jeg kunne gjerne gått der i flere uker, og enda fikk vi ikke anledning til å se haremet.  Det er visstnok det beste!   Det var fantastisk å se den store moskeen, som var dekorert med blå og hvite fliser og svære tepper på gulvene.  Folk av alle slag med de merkeligste klesdrakter myldret rundt og ba og kikket.

Etterpå drakk vi en dyr kopp kaffe og nøt den varme luften og den den disige utsikten over Bosporos, sammen med feite amerikanere og arabere.  Det var godt å slappe av litt og bare se og kjenne solen og den deilige luften.

Trafikken her er helt sprø. Det er ingen trafikklys og bilene tuter og bærter som gale.  Det er haugevis av eldgamle biler som kjører rundt, særlig «amerikanere» fra 50 årene.  Til transport bruker de noe som heter Dolmush, som er halvt buss og halvt taxi.  Det er en transitbil med en fast destinasjon.  En hyler ut av vinduet hvor den skal, og så stuer man så mange inn i den som mulig.  I går var vi 24 personer inni den da den kjørte.  Folk sto sammenkroket for å få plass.

På ettermiddagen dro jeg til et tyrkisk bad sammen med 11 andre. Badet, eller hamam som det heter var veldig gammelt og tradisjonelt.  Jeg tror det må være mange hundre år gammelt.  Det var en opplevelse å gå inn i badet, jeg følte det som om jeg var inne  i et gammelt maleri !  Først måtte vi kle helt av oss, og gå inn i det store kammeret.  Vi fikk sjokk da vi fikk se massøsene som var høyst korpulente damer i 60 åra.  Vi var helt nakne da vi gikk inn i badet.  Det var dampet og disig og alt var laget av marmor.  Rommet var rundt eller sekskantet, med romerske buer og søyler som holdt taket oppe.  Belysningen var dunkel  og taket hvelvet seg opp i en kuppel hvor det naturlige lyset slapp inn gjennom stjerneformede hull, noen med farger i.  Alt var rolig og avslappet, men med litt ekko av lydene,  med nakne kvinner som rolig såpet seg inn, eller ble vasket av massøsene.  Midt på gulvet var det en marmor opphøyning hvor kvinnene lå avslappet på ryggen  mens de lot seg bli skrubbet.  Folk snakket sammen med lave stemmer  og varmt vann sildret og ble fanget opp i store kar, man kunne øse fra. Jeg satt der og kikket og tok inn stemningen.  Jeg ble helt bergtatt, og satt og lurte på hvilke stilart maleriet hadde som jeg deltok i.  Det fikk meg til å tenke på Rubens og Renaissance.. – tror jeg.  Kvinnene sang vakre tyrkiske sanger mens de vasket oss.  Folk ble såpet med mykt skum og skrubbet med harde kluter, og møkka rullet av en mens en følte et fantastisk velvære.  En  kvinne vasket håret til jentene.  Jeg var den nest siste, så jeg måtte gjøre det sjøl, og det var jo litt dumt.  En annen ting som var dumt var at de andre jentene var blitt enige om ikke å gi noen tips. Jeg gjorde bare hva de andre gjorde, men følte meg ikke vel.  Gjerrige var de.

Etterpå satt jeg og tenkte på den kjekke tyrkeren. Han var så nydelig, å herregud ! Jeg hadde egentlig veldig lyst til å treffe han igjen.  Han hadde forslått å møtes klokka 7.  Kathy ville ikke bli med, men det er jo ingen overraskelse.  Hun er jo så treg og prippen at fy.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s