Tid for eplekake

Nå er det tid for eplekake i alle former og fasonger.  Jeg synes ofte det er for mye kake og for lite epler, så jeg bestemte meg for å prøve en ny vri og lage en smuldrepai med massevis av deilige norske epler, og laget med havregryn.  Vi har massevis av epler i hagen.  De er syrlige og fine og passer veldig godt til eplekake.  Mye bedre enn de importerte spiseeplene.  Så er det jo fint å bruke opp alle de som ikke er så fine.

img_0664

DU TRENGER

  • 6 Norske epler
  • Havregryn  6 store skjeer
  • Mel, fint eller sammalt,  2 store skjeer
  • brunt sukker en halv kopp
  • smør eller margarin  ca 100 gram
  • kanel og kardemomme
  • mandler  1 kopp
  • Mandelflak fra pose
  • en klype flaksalt
  • Vaniljeis til er godt

 

%e2%80%acler-i-kurvJeg gjorde det slik:

Vi plukket epler fra hagen, og skrellet og delte opp 6 -8 fine aroma epler.
De kokte jeg opp med litt brunt sukker, kanel og kardemomme.  Bare et kort oppkok.
Dette helte jeg rett oppi en paiform.
I en bolle tok jeg en god slump havregryn.  Kanskje 6 store serveringsskjeer full.
Så tok jeg kanskje tre like store skjeer med mel, sammalt eller fint etter smak.

Og en halv kopp brunt sukker, etter hvor søtt du liker det.

Samt en stor kopp mandler som jeg hakket grovt.  Jeg brukte mandelflak fra pose på toppen, det ble veldig godt.  De er så tynne og blir helt sprø.

Og tre tykke skiver med kaldt smør eller margarin etter smak, som smuldres i.  Du kan godt bruke kjøkkenmaskin, det går fort.  Det skal lissom bare hakkes sammen.  En klype med flaksalt får det hele til å smake friskere.  Salt og søtt er en smakssammensetning som nordmenn får mer og mer sansen for.

Du kan gjerne ha i litt mer kanel og kardemomme i smuldreblandingen.  Kanel har en gunstig innvirkning på blodsukkeret slik at det ikke stiger til himmels. og hindrer at  insulinproduksjonen i kroppen din går på høygir. Det er faktisk det som gjør at kroppen din lagrer sukkeret som fett rundt midjen din, og på sikt gir deg diabetes.  Så det er bra å unngå tenker jeg.  Men for mye kanel er heller ikke bra, så ikke overdriv.  Tynne mandelflak på toppen blir kjempegodt !  Sprøtt og deilig.

nassar-med-eplepai

Så skal det hele inn i ovnen på 180 grader i ca 30-45 minutter.  Da blir det deilig og sprøtt, brunt og smakfullt, og det lukter godt i hele huset. Eplene kokte og ble karamelisert langs kanten.  Nam nam.  Server gjerne med litt vaniljeis eller krem.  Men vaniljekesam er kanskje bedre til hverdags.

Det er koselig å bake sammen med Nassar.  Da står vi der og prater om løst og fast mens vi holder på.  Jeg tenker at det er den beste terapi og integreringstiltak.

 

 

 

Paien ble kjempegod.  Like god varm som kald !

 

eplepai-ut-av-ovnen

Leave a Reply