Reisedagbok fra 1978 kap. 3 -Jugoslavia i regn

Jugoslavia, 20.9.1978

Kjære dagbok

Nå er vi et sted på veien mellom Beograd og den Greske grensen. Det regner og regner, for å si det mildt; «it pouring, in fact its nearly a flood»

jugoslavia-dagbok

Aint no sunshine for this line Jugoslavia don’t get my time

People singing cheerful song lets not stay here too long

Looking forward to the sun so us people have more fun

Com on lets get together

Do something bout the weather

(Diktet er skrevet av Chris,  CB  the New Zealand guy)

Nå har vi akkurat spist middag. Disk og Sue har tre års bryllupsdag, så de har kjøpt inn drikke.  Vi spiste suppe,»stew» og Jugoslavisk sjampanje.  Det hjelper med litt vin mot det totalt jævlige været.

Dick og Sue er britiske, og de ser veldig sånn ut. De er et ungt par egentlig.  De er lissom sånn litt fargeløse, gammeldagse, og de ser middelaldrende ut selv om de er unge og går med sandaler med sokker i, er bleke og lager helt fargeløs mat.  Dick går med en vaskehatt med påsydd lommetørkle som skal skygge for sola i nakken hans !  Den er det mora hans som har laget til han.  Den ser helt syk ut, men det plager ham tilsynelatende ikke.

Det kunne ikke regnet verre enn i dag morges da vi lå sammen i teltet. Vi har kjørt langt i dag og det har vært helt jævlig hele tida.  Regn og regn, regn og regn.  Fyttifaen !! Til slutt ble det kullmørkt og vi begynte å synge  «old Mc Donald had a farm» med ikke mindre enn 22 vers.  Eller dvs. 22 forskjellige dyr.  Jeg aner ikke hvor jeg skal sove i natt.  Enten blir det på do eller i lastebilen.  Å sove i teltet nytter i hvertfall ikke. Maten måtte vi lage på do !

«its real bloody shithouse weather ! Nothing like this to kill a party. Jugoslavia is boring drab and bloody wet.  Kathy from NZ”

 

Skopje, 21.9.1978

Denne dagen var virkelig jævlig. Den begynte med det verste regnet jeg har sett.  Vi var våte og kalde hele dagen, mens vi kjørte langt.  Da vi endelig stoppet begynte vi å drikke vin.  Vi spleiset på et hotellrom til Sue og Dick som hadde bryllupsdag.  Steve, Kathy, Kevin og jeg sov på gulvet i damedoen.  Det var ok.  Det var kaldt da, da det var helt åpent uten vinduer, men jeg fylte vannflasken min med varmt vann og puttet den i soveposen.  Jeg sov godt og våknet neste morgen av at en tykk mann i slåbrok kom inn på damedoen.  Vi kom oss om bord på bilen og kjørte til Skopje.  Der stoppa  vi for å handle.  Byen der ble ødelagt av et jordskjelv i 1963 og har derfor noen helt nye deler.  Arkitekturen er helt jævlig.  Bygget på den tida skulle være så moderne, og stygt er det blitt.  Men den gamle delen derimot !!  Der var det gammelt og du så med en gang at østen nærmet seg.   Jeg fikk på følelsen at reisen «endelig har begynt».  Omgivelsene  var virkelig annerledes enn det kjente Europa vi var i ferde med å forlate, smale gater, små hus, restauranter med mat stilt ut i vinduene.  Gamle mennesker med furete ansikter hvor livet hadde satt sine tydelige spor, kleddi fargerike klær i merkelige snitt.  Gamle kvinner med fargesterke tørklær på hodet og blomstrete boblebukser.  Bill, amerikaneren, og jeg gikk opp på noen gamle ruiner og til en muslimsk moske og kikket litt.  Før krigen tilhørte denne delen Tyrkia.

Kevalla, Hellas, 22.9.1978

Kjære Dagbok

Sunny Greece !! Ha ha, en vits !  Det regner her også!  Vi stoppet ikke i Thessaloniki som planlagt.  Vi kjørte rett til Kevalla, som ligger ved sjøen.  Hadde egentlig tenkt å være her et par dager, men dette forferdelige været er ikke til å holde ut !!  Vi reiser likegodt rett over til Istanbul.  Er det ikke sol der, og på den Tyrkiske kysten så blir jeg sprø…… Men man må vel bare finne seg i det.  Jeg har sovet på doer de to siste nettene.  Teltet vårt er kliss vått !  Det sprutregna sist vi tok det ned.  På doene er det i hvert fall tørt.  I dag var vår handledag, det går på omgang mellom gruppene.  Vi skulle handle inn mat til alle på lastebilen.  Vi gjorde det raskt unna.  Hadde jo bare en time på oss.  Sendte et kort hjem også, og spiste en fersk fiken for første gang. Den var faktisk veldig god.  I går var vi faktisk ute og spiste.  Det var alt for sent til å lage noe på campingkjøkkenet vårt.  Det tar jo litt tid å rigge i stand ved å dra bord ut fra under lastebilen, rigge opp gassbluss og kjeler.  Så det ble det heller restaurant, men typisk nok spiste jeg pizza.  Sist jeg var i Hellas spiste jeg også Italiensk mat.

Nå fikk vi akkurat tak i en avis, og der står det om jordskjelv og krig i Iran !!! Herregud, det blir mye elendighet.  Med hensyn til krigen der, så håper jeg de får tatt rotta på sjahen.  Men jeg håper jeg blir i stand til å takle synet av det.  Folk i en slik situasjon har jo rett til å bli desperate.  15000 døde leser vi i avisen !  15000 som er omkommet i jordskjelvet, og tenk på alle epidemiene som gjerne kommer i farvannet av et slikt skjelv.  Jeg har jo vaksinasjonene, men kan man stole på dem?  Planen er at vi skal kjøre forbi, temmelig nært til de rammede områdene.  De andre her på lastebilen bare ler. Det synes jeg er litt rart, men hva kan man gjøre, jeg har mest lyst til å grine.  Det er jo tragisk !  Og Israel og Egypt har kommet til enighet kan vi lese.  Det er mange pro Israelere her  på lastebilen –de eramerikanske jøder.  I avisa er det et ufyselig bilde av Begin, Sadat og Carter som omfavner hverandre.  Det blir jo motsetninger når så mange forskjellige folk møtes, og ikke minst sitter på et lasteplan sammen i ukesvis.  Vi må være venner for det !

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s