Indisk middag på Birgits måte

imageJeg elsker Indisk mat, og har laget det ofte oppgjennom.  Barna våre elsket ikke mammas kjøttkaker, men mammas indiske mat.  Men jeg tilpasser måten jeg lager det på til en sunnere måte, og ikke så full av kalorier og salt som ekte indisk mat egentlig er.  Jeg bruker ofte de ferdige krydderblandingene man får i innvandrer sjappa.  De er supergode, anbefales på det varmeste.  De består rett og slett bare av krydder, og de har ofte oppskrift på baksiden, så det er bare å lese og prøve.  

Du trenger:

1-3 kopper etter behov, tørre linser, som legges i vann

1 løk

2-3 fedd hvitløk

et stykke fersk ingefær, hakket

1 pakke tomater, eller 2 ferske hakkete tomater

2-3 ts Dal Makhany curry

1 skje meierismør

evt. En skvett matfløte

hakket fersk koriander

Jeg begynner med å legge linser i vann.  Jeg kjøper tørre linser, eller mungbønner.  Alle slags små bønner kan brukes.  Hvis du spiser ris, som er en kornsort, og linser, som er en belgfrukt, sammen, så blir dette like næringsrikt som kjøtt.  Visste du det? Det er derfor Inderne, som ofte er vegetarianere alltid spiser dal (linser) sammen med en kornsort (ris eller hvete)  Når de har trukket minst en halvtime, så kan du koke dem opp i rent vann og koke dem litt møre.

Rå kylling, lår, lårfilet eller drusticks, vanlig filet kan også brukes.

matyoughurt

1-2 ss tandoori krydder

eller

fersk ingefær og hvitløk

currypulver

sitronsaft og litt olje.

Deretter legger jeg kyllingen i marinaden, som kan være laget a youghurt blandet med tandoorikrydder.  Eller du kan bruke bare fersk ingefær, hvitløk, sitronsaft og olje.  La det trekke en stund, før du putter det i ovnen på 180 grader.

For å lage ferdig dalen (linsene) så starter jeg en curry, slik man alltid gjør.  Jeg skreller og hakker en løk, en bit fersk ingefær som er finhakket, litt hvitløk og en kartong med hakket tomat.  Jeg surrer løken og ingefær i olje, og har i et par ts med Dal Makhani krydder.  Krydderet skal blandes med oljen og løken.  Jeg har i tomatene, du kan gjerne bruke ferske også.  Så har du bare de kokende linsene oppi, og koker til det er ferdig.  Ha i salt og gjerne litt mer krydder om nødvendig.  Et hemmelig tricks som er veldig viktig, er at mot slutten har du i en kladd ekte smør.  Det smøret får fram den gode runde smaken.   Du kan gjerne ha i en svett fløte også!   For meg er det å få fram de gode smakene det viktigste når jeg lager mat.  Oppå er det veldig godt med hakket fersk koriander.

Du trenger;

1 stor løk

2-4 fedd hvitløk

1 stk fersk ingefær

2-3 ferske tomater i små biter

2-3 ts currypulver eller Sabzhi currypulver

1 pakke ferske spinatblader

1 pakke paneer ost  (fåes hos gode innvandrerbutikker)

du kan godt bruke blomkålbuketter, frosne erter, poteter eller andre grønnsaker i steden.

Spinatcurryen (Palak paneer) lager jeg ved å starte en curry med løk, hvitløk og tomat.  Jeg har i en teskje currypowder, eller ferdig sabzhi krydder (sabzhi betyr grønnsakscurry) Her er det godt med mye frisk tomat.  Så har jeg oppi paneerosten, som er skåret i terninger. Så den vaskede spinaten, og litt salt.  Så setter jeg lokk på pannen.  Når jeg gjør det, så trekker saltet saften ut av grønnsakene, og det hele safter seg sammen til en smakfull og saftig curry.  Jeg koker ikke så lenge, og har i begenset med olje.  Det er for at jeg ikke skal bli så tjukk.

Kyllingen har du allerede lagt i en ildfast form og satt i ovnen og stekt på ca 180 grader til de er stekt.  Ganske sterk varme er bra, og ikke for lenge.  Så kommer vi til den lille “hemmeligheten” for å få fram saken.  Nemlig Chaat masala.  Du får den ferdige krydderblandingen i invandrerbutikken.  Du strør den bare på toppen av den ferdigstekte kyllingen.  Det virkelig hever smaken og blir supergodt.  Er det grillsesong, kan du gjerne steke dem på grillen, det er aller best.  image

Til slutt må du ha en Raita.  Da bruker du en matyoughurt og litt Podina chutney.  Igjen en av disse geniale krydderblandingene.  Den blir bedre av å stå litt.  Dette er en viktig del av måltidet!

Her trenger du:

1 pakke god youghurt

3 ts Poodina masala

gjerne fersk koriander

Denne lille oppskriften kan helt sikkert kritiseres av en ekte indisk kokk, men den smaker kjempegodt og er lett å lage.  Den er også næringsrik og ikke for kaloririk.  Jeg forsøker å spise sunt i hverdagen og unngå for mange ekstra kilo, og det er jeg sikkert ikke alene om.

Bon apetit!

Uncategorized

Leave a Reply